Întâmplările din această povestire s-au petrecut cu multă vreme în urmă, când s-au unit cele două țări române, Moldova și Muntenia, iar domnitor era Alexandru Joan Cuza.

Pe un drum plin de praf de pe meleagurile Galațiului se îndrepta spre Focșani o caleașcă neagră trasă de patru telegari iuți, mânați de vizitiu.

Peisaj rural cu case tradiționale și o stradă pe care circulă un vehicul tras de cai.

Caleașca ajunse într-un sat cu case mici, învelite cu paie. În mijlocul lui se afla ‘Hanul Cucului’. I se spunea așa deoarece stăpânul hanului trăia singuratic ca un cuc.

O ilustrație care prezintă mai mulți bărbați așezați la o masă din lemn, într-un decor tradițional, cu o căruță în fundal și case cu acoperișuri din paie.

Din calească coborî un bărbat frumos la chip, cu privirea ageră, dar blândă, cu fruntea senină, îmbrăcat ca un târgoveț.

Ilustrație cu oameni în costume tradiționale interacționând cu un bărbat îmbrăcat elegant, într-un context rural.

Tăranii s-au ridicat în picioare, și-au scos căciulile, privind în tăcere străinul care se așeză la masă.

Ilustrație care prezintă o scenă de interacțiune între mai multe personaje, în fața unei clădiri numită 'Hanul'.

– Stați, oameni buni, și duceți-vă sfatul mai departe …
– Mulțumim de îngăduință, boierule! răspunse un țăran batrân …

O ilustrare a unei scene istorice cu mai multe personaje masculine, îmbrăcate în costume tradiționale, interacționând într-un mediu rural, cu clădiri din lemn și acoperișuri de stuf în fundal.

– Cum iți spune, moșule? întrebă târgovețul.
– Vasile Pădure mă cheamă, boierule, și am venit pe lume când Horea a fost tras pe roată.

O ilustrație care arată o interacțiune dintre două personaje, cu un bărbat tânăr îmbrăcat elegant, vorbind cu un bărbat mai în vârstă, care poartă haine tradiționale, într-un cadru istoric.

Bătrânul își înclină fruntea și tăcu.
– Deschide-ți inima, moș Vasile, fără nici o teamă.
– De când ne știm, noi am plătit tot felul de biruri.

Imaginea ilustrează o scenă dintre doi bărbați îmbrăcați în costume tradiționale, într-un peisaj rural. Un bărbat, cu o sacoșă pe spate, pare să se roage de celălalt, care poartă o haină cu guler de blană și gesticulează.

Mos Vasile Pădure îi spuse străinului viața grea pe care o duce și toate birurile pe care trebuie să le dea boierilor: fumăritul, zeciuiala boilor, vama porcilor, ceritul, vinăritul și câte altele.

Ilustrație care arată un grup de oameni în costume tradiționale, discutând cu un soldat călare în fața unui gard, în peisaj rural.

Satul se afla pe moșia unei mânăstiri cu popi greci, la care se oploşise şi un turc care născocea fel de fel de biruri.(* a se oploși = a se pune la adăpost, a se aciua, a se pripăși)

Imagine a unui bărbat cu părul lung și alb, închis într-o celulă, ținându-se de gratiile unei uși de închisoare.

Țăranii care nu plăteau birurile cerute de turc erau închiși în beciurile mânăstirii.

Un bărbat trage de o capră pe o stradă, în timp ce gospodării tradționale se văd în fundal.

Bătrânul povesti că turcul mergea prin sat cu o capră care avea între coarne un potcap, întrebând țăranii ce este aceasta.

Ilustrație cu doi bărbați într-un peisaj rural, unul dintre ei ținând o țarcă și altul cu o capră.

– Ce-i asta? întrebă turcul.
– O capra, răspunse omul.
-Asta-i capră? Nu vezi că-i călugăr. Scoate și dă zece parale.

Ilustrație cu doi bărbați, unul purtând fes și celălalt îmbrăcat în alb, discutând lângă un gard.

Un țăran, Toader Harțag. strigă:
– Asta-i belea turcească în țara românească.
Țăranul a fost bătut de slugile boierești și băgat la temniță.

Ilustrație cu patru bărbați în discuție, unul dintre ei gesticulând în fața unei mese.

– Treburi de astea n-au să se mai întâmple, zise străinul. N-au să vă mai jupoaie boierii și turcii, veți primi pământ ca să vă bucurați de truda palmelor voastre.

O scenă cu trăsuri trase de cai pe o cale de țară, cu oameni îmbrăcați în haine tradiționale și căsuțe de lemn în fundal.

În fața hanului opriră trei calești care mai de care împopoțonate, trase de cai pe care atârnau fel de fel de ciucuri și zurgălăi.

Trei bărbați cu pălării în picioare, într-un peisaj cu natură, discutând.

Din calești coborâră trei boieri îmbrăcați cu căciuli de blană și haine largi de postav. Pe piept le atârnau lanțuri de aur.

Ilustrație reprezentând o scenă din viața rurală, cu mai multe personaje îmbrăcate în costume tradiționale, în diverse activități de zi cu zi.

Țăranii dădură să plece. Străinul îi opri și le zise:
– Nu se putea un prilej mai potrivit pentru a discuta cu boierii să vă dea pământ.

O scenă ilustrată cu un bărbat la o masă, în fața mai multor personaje îmbrăcate în costume tradiționale, pe un fundal de peisaj. Bărbatul pare să conducă o întâlnire sau o discuție.

Țăranii rămaseră uimiți de spusele străinului care înțelesese necazurile și durerile lor.

Ilustrație care prezintă o scenă cu mai multe personaje, unele îmbrăcate traditional, interacționând în jurul unei mese.

Boierul slăbănog se plecă până la pământ și zise:
– Să trăiești, Măria-Ta! și-și duse mâna dreaptă la inimă.

O scenă istorică cu un bărbat îmbrăcat în costume specifice, stând la o masă în fața altor bărbați, în timp ce unul dintre ei se înclină în fața sa.

Boierii ceilalți se înclinară și ei cu frunțile la pământ. Țăranii se priviră uimiți de ceea ce auziseră și văzuseră . Era Vodă Cuza domnul țării.

O ilustrație care reprezintă patru bărbați îmbrăcați în costume istorice, discutând într-o încăpere cu un birou, iar unul dintre ei gesticulează explicativ.

– Pe domnia ta, boier Beldie, te-am cunoscut pe când eram pârcălab de Galați.

O pictură care ilustrează mai multe figuri masculine discutând la o masă, înconjurate de un peisaj natural.

– Am trecut și pe moșia domniei tale boier Iepureanu. Acolo am văzut un lucru pe care n-am să-l uit niciodată.

O scenă vibrantă de țară, cu oameni angajați în diverse activități precum dans, muncă și relaxare, înconjurați de natură și un peisaj liniștit.

Și Vodă Cuza povesti boierului cum petreceau boierii și jupânesele ….

Imagine artistică cu copii care se joacă într-un peisaj natural, un băiat în copac, o fată cu o pălărie, și oameni care participă la activități în aer liber.

… cum se întreceau trăgând cu arcurile în cei doi copii care se găseau într-un pom.

Ilustrație cu o persoană îmbrăcată tradițional, salutând un cal care trage o trăsură, pe o cale rurală, cu o casă și copaci în fundal.

Vodă Cuza povesti boierilor că a văzut toate acestea răspunzând disperării mamei care s-a aruncat înaintea cailor, cerând ajutor.

Imagine reprezentând un bărbat îmbrăcat elegant care privește peste un zid, observând grupuri de oameni care se bucură în natură.

– Am lăsat caleașca și am venit pe jos să văd și eu cum petrec boierii noștri.

Ilustrație reprezentând o întâlnire istorică cu mai mulți bărbați, unul dintre ei stând la o masă și discutând, în timp ce alții privesc.

– Aşa este, boier Iepureanu?
– Nu știu, Măria-Ta. Eram plecat. Cu mine de față n-au avut loc asemenea cruzimi.

O scenă pictată care ilustrează o întâlnire între mai mulți bărbați, unii îmbrăcați în haine tradiționale, într-un peisaj natural.

– Boier Beldie, am văzut porumbiștile de pe moșia ta neculese!
– E adevărat, Măria-Ta, dar avem greutăți. Țăranii sunt puturoși.

O scenă picturală care ilustrează un bărbat într-un costum care face o prezentare în fața unui grup de oameni, inclusiv bărbați cu pălării și tunici tradiționale, pe un fundal natural.

Vodă Cuza spuse boierilor:
– Țăranii vor primi slobozenie, precum și pământ de la voi. De azi înainte aşa va fi!

O ilustratie care arata un car cu roti mari tras de cai, in care se afla o persoana, iar alte personaje interacționează în jurul carului.

Gânditor, moş Vasile zise:
– Măria-Ta, ai mai luat o leacă de pământ boierilor, dar ai dat tot la cei care mai aveau. Mulțimea nevoiașă, pentru că nu are vite de muncă, nu are nici pământ.

Imagine a unui bărbat îmbrăcat elegant, așezat pe un scaun într-un tren, privind pe geam spre un peisaj cu un sătuc și pomi.

Vodă Cuza plecă îngândurat, frământat de planuri mărețe care, dacă ar fi fost împlinite, ar fi adus țăranilor truditori înlesniri pe care nu le avuseseră niciodată.

Portret al unui bărbat îmbrăcat în uniformă, cu o mustață distinctivă și o expresie serioasă.

Acesta a fost Alexandru loan Cuza, cel dintâi domnitor al României. Care a dorit să îmbunătățească viața țăranilor.

Categorized in:

Povesti,